Tarinani koiraharrastajasta koirankasvattajaksi

Jackrussellinterrieriin tutustuin 1996. Se ei ollut vielä silloin virallinen rotu. Ystäväni oli nähnyt tiineen nartun eläinkaupassa omistajansa kanssa ruokaostoksilla ja koiraan tutustuttaan ja ihastuttuaan hän varasi siitä saman tien urospennun. Olin hyvä roduntuntija jo silloin ja ihmettelin, miten en ollut aikaisemmin törmännyt tähän hauskaan ja persoonalliseen rotuun. Watson vei sydämeni, joten halusin oman russelin. Se ei ollutkaan ihan helppoa, sillä vaikka russeleilla oli jo oma yhdistys, pentuvälitykseen ei tullut pentuja ja ne, jotka tulivat, menivät nopeasti. Lopulta löysin pentuilmoituksen Belgiasta palaavalta au pairilta, joka oli laukussan tuonut kaksi russelinpentua Suomeen. Niin Blanka saapui meille 1997, lentokoneella kassissa, liian aikaisen vieroitettuna, topakkana ja villinä, todennäköisesti kennelolosuhteissa kasvaneena ilman minkäänlaista sosiaalistamista. Eli ensimmäisen russelini kohdalla vastuullisesta kasvatuksesta ei ollut tietoakaan. Meillä oli ainoastaan tuuria.

Blanka teki pennut Watsonin kanssa 1999. Pentuja oli kuusi ja ne olivat kaikki keskenään eri näköisiä. Joten siinäkään ei ollut paljoa ajatusta kunnon koirankasvatuksesta, tosin rotu ei ollut vielä virallinenkaan, joten se sai olla melko valloillaan. Jackrussellinterrieri hyväksyttiin  viralliseksi roduksi 2001. Rotuunotossa Blanka hyväksyttiin rotuun ja samoin yksi sen pennuista, Pepper (Ally). Allylla oli yksi pentue ja siitä pentueesta Multakirsun Helmin kautta suku on jatkunut näihin päiviin asti. Blankan kanssa harrastin agilitya, mutta Blankalta katkesivat molemmat ristisiteet puolen vuoden välein ja se teki harrastuksesta lopun. Sisareni otti Blankan pennuista pitkäkoipisen Wandan (ei hyväksytty rotuun), jonka myöhemmin omin sisareni russelilaumasta takaisin Blankan vanhuuden virkistykseksi sen viimeisiksi vuosiksi. Blankan vei syöpä 14-vuotiaana vuonna 2012. Wanda lähti 16-vuotiaana 2016. 

Kun Blanka lähti, meille jäi siis seniorikoira Wanda. Vuoden päivät mietin, mitä teen. Luovunko Wandan poismenon myötä koiraelämästä ja valitsen koirattoman vapauden vai otanko vielä koiran? Sisareni oli (ja on edelleen) intohimoinen rodun- ja agilityn harrastaja, joten hän piti minut kiinni rodussa ja koiraharrastuksissa. Lopulta päätin hankkia vielä koiran, mutta tein sen päätöksen, että  siitä tulee sitten myös harrastukseni ja perehdyn kunnolla asioihin. Kävin läpi muitakin koirarotuja, mutta palasin kuitenkin jackrussellinterrieriin. Sileää pentua ryhdyin etsimään, koska Blanka oli sileäkarvainen ja olin tykästynyt irtokarvoista huolimatta turkin helppohoitoisuuteen. Sileäkarvainen pentue löytyi Neronleimauksen kennelistä Katariina Asteljoelta. Tärkeintä oli silloin kuulla, millaisista vanhemmista pentue oli lähtöisin ja kuulemani perusteella olin valmis ottamaan pennun. 

Niin meille tuli sijoitukseen Eden loppuvuodesta 2013. Eden osoittautuikin loistavaksi harrastuskoiraksi, jonka kanssa harrastin agilitya, rally-tokoa ja koiratanssia sekä käyttölajeista metsäjälkeä (MEJÄ), keinoluolia (LUT) ja vesiriistaa (VERI).  Käyttölajeista innostuin rotuyhdistyksen käyttöleirillä 2014, sillä halusin tutustua paremmin siihen, missä russeleita on alun perin käytetty. 

Eden sai pentueen Neronleimauksen kenneliin vuonna 2015 ja koska tiesin Wandan ajan olevan vähissä ja halusin Edenille seuraa, otin tästä pentueesta itselleni Katariinan minulle valitseman Nanin (Neronleimauksen Fulmine). Nanin myötä aloin miettiä myös kasvattajaksi ryhtymistä. Kävin kasvattajakurssin ja allekirjoitin Kennelliiton kasvattajasitoumuksen 2015. Olin kiinnostunut jalostuksesta ja käytin paljon aikaa tutkimalla russelisukuja, perinnöllisiä ominaisuuksia ja sairauksia. Onnekseni pääsin myös rotuyhdistyksen jalostustoimikuntaan, josta sain paljon lisänäkemystä ja tutustuin kasvattajiin. Oma näkemykseni siitä, millaisia asioita haluaisin kasvatustyössäni painottaa, alkoi kirkastua. Samaan aikaan, kun Nanin käyttäminen jalostustyössä varmistui, hain myös kennelnimeä. 

Nani astutettiin äitienpäivänä 2019 ja ensimmäinen pentueeni syntyi 12.7.2019.